20 Ocak 2012 Cuma

karne günü geldi



veee bu gün oğlum ilk karnesini aldı.
daha nice güzel günler güzel karneler alalım inşallah diyor gönlüm,
ve dilim hep şöyle diyordu;
'rabbim bizi evlatlarımızla imtihan etme'



 yapılışı yine son derece ayrıntılı
yapmayı çok istedim.
ama yarın yola çıkacağım için şu anda inanılmaz işim var

19 Ocak 2012 Perşembe

çantacıııı





yapılışı ayrıntılı olarak verilmiş.
ben bu siteler arasında gezerken kendimi kaybetmeye saati unutmaya başladım.

ben kuluçka dönemine benzetiyorum bunu
yaratıcı düşünme basamaklarından biri
(eğitim derslerinden bir kuple)
çok şeye bakarsın,ne yapacağını bilemezsin
sonra birden yapmaya başlarsın
işte

18 Ocak 2012 Çarşamba

elbiseye dönüşen teyze trikosu






bu kız kardeşimin uzun zaman önce giyemiyorum sen giy diye verdiği iyi bir içli dışlı triko takımın içi
bende durup duruyordu hiç giymedim yalan yok 
bu değerlendirme fikirlerinde malzeme ararken nereleri deşmedim ki
elime bu geçince baktım kızımın boyuna tam uygun



süslemek için keçe kullanmaya çalıştım ama;

ilk keçe denemem bir hüsran 
meğer çiçek kesemezmişim ben!

etek uçlarında çiçekler yapacaktım baktım bu iş rastgele olmayacak
 kalıp çıkardım ama bakın ne oldu 




kırptım kırptım kuşa döndü
bende pes ettim etek ucuna damlacıklar filan yaptım işte
keçe için tavsiyem o ki benim gibi merak sardıysanız az daha bekleyin ben öğreneyim detaylı anlatırım.


koltuk altlarından daraltıp ufak süslemeler yaptım 
işte böyle bir cicimiz oldu
rastgele daireler kesip çakmakla hafifçe kenarlarını yaktım.
dikerkende ahşap boncuklar kullandım.

ıvır zıvır çantası





bu fikri kırmızı minderden aldım.
geçen aydan beri tapmak istiyordum çok iyi bir fikir. 
çocukların tokası
hatta bebe aspirini,
toplu iğne,
çatal iğne
ufacık bir tarak,
çengelli iğne,
not  kağıdı,
kalem,
vb..
vb...

şimdi aklıma bu kadarı geldi
bunlar bizim gibi şehirler arası yolculuğa sıkça çıkıp olmadık yerde 
 'ne yapsam,nereden bulsam'
diye düşündüğünüz her şeyi bir arada taşıyabileceğiniz,
çanta değişimleriniz esnasında kolaylık sağlayacak bir ufak çantacık.
yapılışıda çok kolay


asıl malzeme hazır alınmış bir fırın tutacağı ve kilitli buzdolabı poşetleri
tutacağın kenarındaki askısını kesin.
ikiye katlayıp ortasını hizalayın.

buzdolabı poşetlerinden ben 3-3 6 tane kullandım.
3 tanesinin fazlasını kesin birbirine iğneleyip makinede dikin.sonra aşağıdaki gibi yerleştirip zikzak ayarında tam ortasından dikin.




temiz olası için katlayarak diktim.


 yukarıdaki gibi oldu



kapatmak için bir lastikte olabilir bir ipte zik zak ile tuturdum.


üstüne pembe keçeden parça kesip zikzaklı kısmı kapattım.

aslında dış kısmınıda keçeden çalışabilirsiniz.
veya evde olan kumaşlardan biraz dik duran kot kumaş mesela 2 kare kesilip yapılabilir.



öğlen uykusu





ne mübarek şey çocukların öğlen uyuması
uzun zamandır çok geçe kalan öğlen uykusu kızımın bazen hatta sıklıkla uyumaması ile sonuçlanıyordu.
bende korkuyordum 'uykuyu erkenden bırakacak' diye
bugün biraz soğuk algınlığı,birazda verdiğim antigribal ilacın etkisiyle uyudu
bende hemen bunları yaptım.
çocukla 3 günde yapamayacağım şeyleri öğlen uykusu esnasında yapınca çok mutlu oldum.

ıvır zıvır çantası
dönüşüm elbise kızıma
çanta içi organizeri

tek tek yayınlayım 


Sütlü İncir Tatlısı








haftasonu durup durup yılın en soğuk günü kardeşime istanbul'a gittik.
bu tatlıda tatlı gelincikten.
ellerine sağlık kaç tane yedim sayısını bilmiyorum.
benim oğlum yengesine hayran.
5 yaşındaydı sanırım.yengesi ön koltuğa oturdu diye kıyametler kopmuştu
"şimdi yengemi polisler alacak.küçükler öne binemeeezzzz"
diye.
günün komik görüntülerinden biride
 2 laptoplu evde ikisindede aynı oyunu açıp birer eline birer mause'u alıp oyun oynayan minik cadımdı.

yengemiz söyledi dayımız da yazdı aynen yayınlıyorum.


Önce incirleri ılık su içinde 5 dakika ıslatıyoruz.
Baş kısımları kopartılıp içlerini oyup çekilmiş ceviz ile doldurulur.
Bir tavaya dizilerek üzerlerine birer çorba kaşığı şeker serpilir.
İncirler gömülecek kadar süt eklenir.
Kaynadıktan sonra kısık ateşte incirler yumuşayana kadar pişirilir.
üstüne kaymak ve fıstıkla servis edilir.

16 Ocak 2012 Pazartesi

orjinal yatak başı





güzel fikirleri bulunca paylaşalım.
 hem hoş hemde masrafsız bir dekorasyon fikri

çocuk odalarındada işe yarar
yatak örtüsüyle aynı kumaştan yapılırsa daha hoş durur ne dersiniz...

15 Ocak 2012 Pazar

Haşhaşlı Çörek


 2su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
2/3 çay bardağı toz şeker

bunları karıştırıp mayalandırmaya bırakın.
10-15 dakika yeterli olur.

2/3 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta beyazı
aldığı kadar un 
tuz

yoğrulur. özlü bir hamur olacak.
mayalanmaya bırakılır.
mayası gelince pazılanır el yardımıyla altını üstünü yağlayarak açıldır.
üstüne yağla ezilmiş haşhaş eklenir.
1yemek kaşığı kadar haşhaş el ile açılmış hamurun üstüne yayılıp biraz daha açılır.
kıvrılarak şekil verilir bol
üstüne 2 yumurta sarısı bol bol sürülür.
az daha mayası gelince kızgın fırında pişirilir.
piştikten sonra üstünü bir bez ile kapatıp 10 dakika dinlendirilir.

13 Ocak 2012 Cuma

pörohi






bir hevesle eve geldim 
çünkü tüm öğleden sonramı (3 saat kadar)
bir incik boncukçuda geçirince bişeyler deneme hevesiyle yanıp tutuşuyordum ki
yine yaptım
karışık zamanda bir karışıklık daha çıkardım.
ve bakın ne yaptım.




işin komiği yarın şehir dışına çıkacağız.
bunlar dondurucudaki yerlerini aldı.
mantıda yaptım  onları çekmeyi unuttum.
toplam 6 pazı oldu
3ü mantı yorulunca kalanını pörohi yaptım.
safranbolumda böyle denir.








mantı tarifi vermiycem tabiki
ama bir kez pörohi yapın deneyin derim.
değişiklik iyidir dimi?





yapılışı;

hamur için un, tuz, su ve1 yumurta ile katıca bir hamur yoğrulur.
hamur pazılara ayrıldıktan sonra 15 dakika dinlendirin.
oklava ile açıp kare kestiğiniz hamurları üçgen şekilde ucu ucuna kapatın.
(çok kısa sürede yapılır)

tencerede az salçalı su ile pişirin.
 piştikten sonra suyuna 1 su bardağı kadar soğuk su ekleyip fazla suyunu süzün.
 üstüne kızgın tereyağı döküp afiyetle yiyin


ben pişiremediğim için son halini daha sonra yayınlarım.
aslında eşimi çok fiştekledim "hadi az pişirip yesek"
ama kandıramadım.





12 Ocak 2012 Perşembe

beğendim bunu







bu yeni akbank reklamı
hoş ama dimi 
iyi bir  reklam izleyicisi olarak derimki süper olmuş

10 Ocak 2012 Salı

oğluma yelek




oğlum "bunun kollarını da yap ben okula giderken giymek istiyorum"dedi.
beğendiğine çok sevindim.


dikiş makinem bu kadar kalın kumaş bloklarını dikmeye dayanamadı ip atlamaya başladı.
"sanayi makinasımı sandın beni" dedi sanırım.
yıllardır hiç bişey olmadı makineme 
ilk defa servise gidecek. 


neyse biyeyle çevirme işlemi tam bitmedi yaka ve ön kısım fermuar veya birit yapıcam .
 son halinide yayınlarım.
ama eminim oğlum çok kullanacak.






önce kullandığı yeleğin kalıbını çıkardım.


yumuşak bir zeminde kağıdın üstüne  kıyafeti düzün bir şekilde yayın
dikiş yerlerini iğne yardımıyla batırıp çıkararak kalıbı alabilirsiniz.
en son kalemle noktaları birleştirip kesin.



bu benim hamile pantolonumdu
lacivert kalın fitilli kadife
astar olaraktan yine eşimin yakası eskidiği için kullanmadığı kareli gömleğini kullandım
kalıp ile hem gömlekten hem kadifeden parçaları kestim




 parçaları temiz dikiş olsun diye erkek astarlı yeleği diker gibi tüm hepsini üst üste koyarak diktim ve ters çevirdim.



gömlek cebini iç cep olarak değerlendirdim.



tam önündeki lekeyi kapatmak içinde cep yaptım.






arkasında ise gömlegin sırtını tamamen kullandım kesmedim.

dikiş zamanı




 bugün sabahtan kahvaltıya arkadaşım geldi.
öğleden sonra kızıma elbise diktim
yemek yaptım saat 18,30 19,30 arası yemekten hemen sonrada oğluma yelek diktim


?????

bilmiyorum. şu anda da omuzlarım ağrıyor artık ama hala yüklemeye çalışıyorum fotoları

insanın böyle zamanları oluyor dimi
hangi işe atlayacağını bilemediği
iş aşkının onu sardığı zamanları değerlendirmek lazım demi ama???


önce amacım oğluma yelek yapmaktı.
kızıma örgü ve elbise durumlarımdan sonra anladım ki tehlike çanları çalıyor.
bir elbise daha dikmeden ona yelek dikicem dedim
 ama olmadı...


kızım bu  buluzu çok seviyor ama küçüldü
geçen gün baya ağlamıştı giydirdim ama anladım ki yenilenme zamanı gelmiş.
hemen etek kısmındaki fırfırı kesip araya uygun bir kumaş aradım


daha önce çok giydiğim ve çamaşır suyu lekesi yaptığım kotumu çıkardım.
dikiş yerlerinden kestim ve 10cm lik şeritler kestim.
yine eski bir kırmızı tişörtüm astar olmaya niyetlendi.



bir kaç denemeden sonra işin kolayını budum 
dikişini büzgü aldıktan sonra böyle yaparsanız temiz oluyor.ve aynı anda hem dikmiş oluyorsunuz.




işte böyle açılmış hali

yandaki ise saç andı bir parça kumaş vardı onuda diğer parça kumaşlar ile örüp saç bandı şeklinde değerlendirdim.


8 Ocak 2012 Pazar

örgüm






daha bitmedi ama ben bekleyemedim.
buda kızıma
sanırım bundan sonra oğluma bir şeyler örmek zorundayım.
vicdan yapıyor insan galiba...

 

6 düz 2 ters 
model klasik küp şeker ama ben tersini beğendim tersi yani 

 burayı kullandım.
ipimde nako süper inci




fırında makarna








 bu makarnayı beşamel sosla yapmayı sevmiyorum.
böyle daha çıtır çıtır oluyor. 
benim gibi gevrek lezzetleri sevenler için birde bu tarifi deneyin.
benim miktarları az gelebilir.
bu tarif 4 kişiye yetebilir tabi kişisine göre de değişir.
makarnayı taze sevdiğim için o  öğünde bitecek kadar yaparım 
ve haşlama suyundan da tarhana çorbası...


fırında makarna 
malzemeler;

yarım paket makarna
5 bardak su
1 yemek kaşığı tuz.

suyu kaynatıp tuz atın ve makarnaları yumuşayıncaya kadar haşlayın.
süzdüğünüz makarnaları yağlanmış bir tepsiye dökün

üstüne ; 1,5 su bardağı süt
2 yumurta 
yarım çay kaşığı tuz
karıştırıp dökün ve sıcak fırına verin

kızardıktan sonra çıkarıp üstüne kaşar rendesi ekleyin.
tekrar fırınlayın.

afiyet olsun.

nişastalı kek





nişastalı gazozlu kek nasıl olur acaba
ben kek yapmaya kalkıştığımda unun bittiğini unutmuşum.
akşamdan şişenin sonundaki çamlıca gazozla kek
yapmaya başladım ama un yetmedi
içine biraz nişasta ekledim.birde portakal kabuğu rendeledim.
gayet hoş oldu
 aklınızda olsun un biterse nişasta kullanabilirmişiz.


ben tarifi gazozlu kek kısmını vereyim nişastanın miktarı koyulaşana kadar eklediğim için belirsiz de...


gazozlu kek malzemesi;


3 yumurta 
yarım su bardağı gazoz
yarım su bardağı sıvı yağ
2 su bardagı un
1 su bardağı şeker
1 portakal kabuğu rendesi
kabartma tozu

yapılışı;
tüm kek çeşitlerinde aynı problem vardır ki;hepsi bir ısıda olmalı
bir süre tezgahta beklemeliler yani.
sonra yumurtaları bir fiske tuz ile çırpın.
ardından şekeri ekleyip çırpmaya devam edin.
biraz köpürünce
diğer sıvı malzemeleri ekleyip azcık karıştırın.
unu ve kabartma tozunuda ilave edip yağlanmış kalıba dökün
ve fırınınız soğuk olsun.
yani keki yaptıktan sonra fırını çalıştırın.
önce 175 derecede 1520 dk. sonra 160 derecede pişene kadar pişirin...:))

6 Ocak 2012 Cuma

sultan salatası







salata konusunda yeni bir keşfim var.
brokoli çiğ daha güzelmiş.
brokoli sürekli yediğim bir sebze değildi ama ben öyle olsun çok istiyordum.hamilelik ve sebze püresi döneminde evden hiç eksik etmezdim ama normalde pek alamıyorum 
eşlerin yemediğini pek yapamıyoruz galiba...
ama şimdi işler değişti
salataya ince ince kıyarak doğruyorum süper oluyor.
bir gece mayonezli yoğurtlu yaptım çok beğenildi tavsiye ederim.
haşlanmadığı için vitaminleri daha korunmuş oluyor
yanlız doğramadan önce aslında bu evde bulursan salatası fiyakalı isim versek sultan salatası dedim.
sirkeli suda bekletmeyi unutmayın.


malzemeler;


1 su bardağı haşlanmış buğday
1 kutu konserve mısır
bir miktar doğranmış brokoli
incecik kıyılmış lahana
2 tane havuç
3 tane közlenmiş kırmızı biber
biraz kornişon turşu
maydanoz
dere otu
nar ekşisi(olmazsa olmaz)
zeytin yağı
tuz


tuzlu pay






ben çok severim 
özellikle evdeki eskimeye yüz tutmuş peynirleri değerlendirmek için süper pratik bir yöntem
içine zeytin ayıklayıp doğrayınca da çok güzel oluyor 
benim bu sefer zamanım yoktu yapamadım
ben içine kahvaltılık krem peynir benzeri bir lor peynir almıştık onu koydum
içine kaşar loru veya beyaz peynirde olur ne ile isterseniz
üzerine kaşar rendesi ekleyebilirsiniz.


malzemeler;

3 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı kadar peynir 
2 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz(peyniriniz tuzluysa azaltın)
kabartma tozu
1 çay kaşığı şeker(lezzet içi)
1 tutam kıyılmış dere otu
1 tutam kıyılmış maydonoz


yapılışı;

yumurtaları tuz ve şekerle çırpın
üzerine diğer sıvı malzemeli ekleip iyice karıştırın en son peyniri ekleyin 
un ve kabartma tozunuda ilave edin.
kıyılmış maydonoz ve der otunu ekleyip yağlanmış tepsiye dökün.
üstü kızarıncaya kadar pişirin
olmaya yakın üstüne kaşar rendesi serpip tekrar fırınlayın.(ben onu unutmuşum)




4 Ocak 2012 Çarşamba

kavanozlar







bu gece bloglar arasında gezerken bakın ne buldum.
süper fikir

kavanoz kapaklarını rafların altına vidalayıp kavonozu çevirerek yerine tak
süper fikir hem yerden tasarruf  et hem aradığını hemen bul
  mutfaklarda çok işe yarar.

fırında mantarlı kuzu






buda hafta sonu yaptığım yemeklerden biriydi.
 kuzu etini düdüklüde haşlayarak başladım. daha sonra mantarları wok tavada  soğan ile kavurdum.
(bence böylesi daha lezzetli oluyor)
bezelye ekleyip hepsini tepside buluşturdum et suyunu da ihmal etmedim tabi ki!

menüm şöyleydi;

tavuklu çorba
fırında mantarlı kuzu
zeytinyağlı fasülye
herse
kadayıflı muhallebi
sultan salatası
turşu
pilav

kadayıflı muhallebi







bu tatlıyı kim ilk yapmışsa ne iyi etmiş
:)
bayılıyorum
tam yaz tatlısı
dolaptan çıkar soğuk soğuk ye
tarif vermeden önce internetteki tarifler  kadayıfın karıştırarak tavada kavrulması şeklinde
aman ha sakın
o kadar zor oluyor ki bir daha yapmam diyorsunuz 
ben kolayını buldum oohh çok basit hatta birkaç gün önceden yapın dursun kadayıflar sonra kremasını eklersiniz
zaten bu tatlı için bu çok önemli yiyeceğiniz gün yapın yada yiyeceğiniz kadarını kadayıfla buluşturun
yumuşuyor çünkü 

fırınlayın

evet evet
 kadayıfları şöyle didikleyip 130 derecede fırınlayın biraz kızarmaya başlayınca yani kuruyunca çıkarın biraz serinletin dadh sonra elinizle ufacık olana kadar kırıklayın sonra üzerine erimiş teryağını ve şekerini ekleyip tekrar fırınlayın.kızardıkça çıkarıp karıştırın 
bu kadayıflarda azcık artmıştı ben onları kurabiyenin içine ekledim çok güzel oldu
aklınızda bulunsun.birazcık ayırıp deneyin


malzemeler;

yarım paket margarin (ben daha az koyuyoum)
1 su bardagı şeker
1 litre süt
3 kaşık un
2 kaşık nişasta
damla sakızı ( veya vanilya)
1 paket krem şanti

fırınlanacak kısım
300 gr kadayıf
3 yemek kaşığı şeker
yarım bardak kadar ceviz veya fındık(olmasa da olur)

yapılışı;

tencerede margarini eritin unu ekleyip bir kaç dakika kısık ateşte kavurun
ardından nişastayı ekleyinve yine biraz daha kavurun. güzel güzel kokmaya başlayınca önce şeker sonra sütünü ekleyin.kaynayıncaya kadar karıştırın.
bir kaç dakika daha pişirin. 
bu krema kıvamı biraz cıvık olmalı klasik puding den daha akışkan olsun katı olduysa az daha süt ekleyin.
en son vanilya veya bardağın tersiyle dövdüğünüz damla sakızını ekleyip ocaktan indirin.
sogumaya bırakın bu arada az önce anlattığım gibi kadayıfı fırınlayın
tamamen soğuyan kremaya krem şanti ekleyip (toz halinde ekliyoruz)
mikserle 10 dakika kadar çırpın. 
barcama kadyıfları en alta serpin bol bol olsun üstüne kremayı ekelyin.en üstüne yine kadayıfla kapatın
bir süre dolapta bekletip afiyetle yiyin








yaka tamiri




 bu benim kızımın yeni bir tişörtü
aldım ama ilk giydirişimde şok oldum yakası çok açıkmış.
 bende onu biraz yükseltmeye karar verdim.

eskimiş bir tişört buldum bunun yakasını kesip yenisine dikecektim.
ama baktım yakası çok lekeli kolunu kestım 
:)
oktay usta ne der 
"mutfakta çareler tükenmez"

hem kolundaki pileler sayesinde daha derli toplu oldu


elimde ince ince diktim



 resimde altta kalan kısım kendi orijinal parçası





işte son hali
bunu siyahta yapabilirdim aslında lekelendi bile

kolay profiterol





profiterol sevmiyen var mı?
hiç evde yapan var mı?
son derece meşakkatlidir öyle hazır alıp da yemeğe benzemez.
bu kolay tarif çikolata kriziniz için can kurtaran olabilir.



malzemeler;
2,5 su bardağı süt 
3 kaşık un
1 su bardağı şeker
kakao
bir fiske tuz
100 gr margarin
1 yumurta
1 paket kedi dili bisküvisi


yapılışı;
un,şeker,kakao, kuru kuru bir tencerenin dibinde harmanlanır.
üstüne 2 su bardagı süt eklenir.(yarım bardağı ayırıyoruz.)
karışım kaynayıncaya kadar karıştırılır.
sonra margarin eklenir ve eriyinceye kadar karıştırın.
bir kaç dakika daha pişirdikten sonra tencerenin altını kapatın.
ayırdığınız yarım su bardağı sütün içine bir yumurtayı ekleyin karıştırma teli ile hızlıca karıştırın.
bu karşımı azar pişirdiğiniz kremaya ekleyin hızlıca karıştırma teli de size eşlik etsin.
ben kedi dili bisküvisini bim den alıyorum. içinden 2 paket çıkıyor. onun bir tanesini bir borcama kırıklayın.(ben 3'e böldüm)
üzerine pişirdiğiniz kremayı ekleyin soğutup servis yapın
yanına dondurma ile servis edebilirsiniz. veya üstüne krem şantide yakışıyor






afiyet olsun