20 Aralık 2011 Salı

gece aşuresi




aşureyi genelde annemle yapardım ama bu sene kalmaya gelemediği için ben yaptım eşimde yasinlerini okudu
(7 tane )
aslında yıllardır dinlerim görürüm ama tek başına yapmadan yorulmadan zahmet çekmeden öğrenilmiyormuş.
gayet güzel olmuştu gurme eşimde beğendi allah kabul etsin diyelim işte tarif









yarım kg. buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
1kg seker
1 fincan süt
portakal kabuğu rendesi (arzuya bağlı)



.aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ile doldurun ve bir taşım kaynatın. azını kapatıp bir bez ile sarın.

 nohut ve kuru fasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.
her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın.genellikle geceden yapılır.sabaha hazır olur. 

8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kuru fasulyeler de yumuşayıncaya kadar  pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını açık bırakın.
 buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.

hepsi pişince nohut ve kuru fasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın.  15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ve sütü ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.
 aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder