21 Aralık 2011 Çarşamba

nihal'in tarifleri







bugün oğlunun okula gitmeyeceğini duyunca çocuklarla birlikte eski komşum yakın arkadaşım nihale gittik. orada blog dan bahsedince'kız benim yaptıklarımı da koy nihal in tarifleri dersin' dedi bende cepimden fotolarını çektim. pek iyi çıkmamış ama tarifler gayet iyi


nihal in poğaçası en güzel tariflerden biri  arkadaşımda yediğim ilk şeydir bu poğaça. 
 ve hüzünlü bir hikayesi var benim için.

hayatımızdaki ya çok mutlu anları hatırlarız çok iyi yada bizi üzen şeyleri...
işte bu poğaçalarda beni öyle hüzünlendiriyor işte.
:)
nasıl ?
işte öyle 

3 su bardağı süt (ılık)
    1 küçük maya veya 1 paket instant maya
    3 yemek kaşığı toz şeker
    1 tatlı kaş. tuz
    1 su bardağı zeytinyağı
    2 yumurta (akı ve sarısı üstüne  olacak)
    5,5-6 bardak un

                                                                    Hazırlanması:
  • sütün  içine mayayı ve şekeri koyup iyice karıştırın, 20 dakika bekletin. Başka kapta 1 yumurtanın akını kaba koyun, tuzu ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Daha sonrada beklettiğiniz sütü karışıma dökün. Hepsini karıştırın, en son unu eleyerek dökün. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha yumuşak olacak kadar yoğurun. 1 saat kadar bekletin.
  • Yağladığınız tepsiye cevizden biraz daha büyük olarak koparıp yuvarlayıp dizin. Ayırdığınız sarıyı üzerlerine sürün, isterseniz çörek otu serpin. 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

mercimek köftesi bir klasik ama adanalı arkadaşımın ev yapımı nar ekşisi ve ev yapımı biber salçasıyla çok hoş oluyor. birde gittiğimiz bir mağazada yaptığı espriyi hatırlayıp hala gülüyorum
"yok o benim kendi performansım"



     mercimek köftesi
       malzemeler:
    1 su bardağı kırmızı mercimek
    2 su bardağı ince bulgur
    2 baş kuru soğan
    1 çay bardağı zeytinyağı
    1,5 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı karabiber
    dilediğiniz miktarda pulbiber
    1 çay bardağı sıcak su
    1,5 yemek kaşığı domates salçası
       1 demet maydanoz
    1,5 tatlı kaşığı tuz
marul

hazırlanması:
su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. tencerenin kapağını aralık bırakın.  mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın.
 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alınüzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırın. kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp mercimekler şişene kadar (30-45 dakika) bekletin.
bu arada 2 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alın. bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün. 1,5 yemek kaşığı biber salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı karabiberi ve dilediğiniz kadar pul biberi de ekleyip karıştırın. en son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın.
bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin. tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın.
bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın. bunları bir kenara koyun.
 derin kaptaki karışımınıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun. yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin. 2-3 dakika daha yoğurun. (köfte harcınız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ekleyip suyu çekmesini sağlayabilirsiniz) harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin. 








 browni kurabiye
son 2 yıldır çok sık yaptığım kurabiyeyi bu aralar unutmuştum tekrar görüştüğümüz çok iyi oldu.
inanılmaz güzel bir tarif ilk yediğimde hazır browniden yapıldığını sanmıştım yeyipte beğenmeyen hiç olmadı ama işin püf noktası hamuru çok cıvık olacak. tarif ederken şöyle anlatıyorum
 " kekle kurabiye arası kıyamda elinde yuvarlanmaya başlayınca un eklemeyi bırak"
tam ölçüsü yok ama bir daha yaptığımda tam ölçüyü yazarım.ne kadar cıvık olursa o kadar güzel oluyor şekil vermek için kaşık kullanıyorum.


malzemeler

200 gr margarin
2 fincan şeker
2 yumurta
1 fincan iri dövülmüş fındık
1 fincan damla çikolata
vanilya
kakao
bir fiske tuz(tüm kakaolu tatlıları eklerim lezzet veriyor)
kabartma tozu
aldı kadar un


yapılışı


hamur yoğrulurken kıvamı kulak memesi olmayacak aman cıvık bırakın.
yağlanmış tepside 180 derecede pişerken siz sütlü sosunu yapın

sos
1 su bardagı şeker
1,5 su bardagı süt
kaynatıp sogutun


ılık kurabiyelerinizi bu sos arkalı önlü bulayıp servis tabağına dizin
inanın beğeneceksiniz 

deneyin hadi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder